Türk Vatandaşı Olma Şartları Nedir

Türk vatandaşlık başvurusu
Türk vatandaşı olma şartları, türk vatandaşlığı için gereken şartlar, türk vatandaşlığı başvuru formu, türk vatandaşlığı başvurusu için gerekli belgeler

Nedir

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Türk vatandaşı olma konusu ile ilgili mevzuatlar, başvuru şartları,  Ne şekilde müracaat edileceği, Konut alarak Türk vatandaşı nasıl olunur ve şartları nedir ?  sorularınıza açıklamalı bilgi yazımızdır.

Türk vatandaşlık başvurusu
Türk vatandaşı olma şartları, Türk vatandaşlığı için gereken şartlar, Türk vatandaşlığı başvuru formu, Türk vatandaşlığı başvurusu için gerekli belgeler

Türk vatandaşı olmak için gereken şartlar

Vatandaşlık başvuruları Türkiye de çoğunlukla 5 yılını çalışma izni veya ikamet izni ile tamamlamış yabancı uyrukluların Türk vatandaşı olmak için başvuruları olarak gözlenmektedir. Ancak 2017 yılı sonlarına doğru ve 2018 başı itibari ile Türkiye de konut gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığına başvuru yapan yabancılarda gözlenmektedir.
Gerek 5 yıllık ikamet izni veya çalışma izni ile Türk vatandaşı olmak isteyenler gerekse de gayrimenkul alarak vatandaşlık başvurusu yapanlarda genel olan iyi ahlak sahipliği, sabıkasızlık, şartları aynı olup, Konut gayrimenkul alarak vatandaş olmak isteyen yabancılarda gayrimenkul değerinin en az 1.000.000 ABD doları olması gerekmektedir.

Genel vatandaşlık başvuru şartları

  1. Yabancı uyruklu kişi kendi milli kanununa, eğer vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olması gerekir.
  2. Vatandaşlık başvurusu tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmek,
  3. Vatandaşlık başvurusu yapan kişinin Türkiye’de kalıcı olarak yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmesi  gerekir.
  4. Vatandaşlık başvurusu yapanın genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamalıdır.
  5. Vatandaşlık başvurusu yapan kişin iyi ahlak sahibi olması gerekir.
  6. Vatandaşlığa başvuran kişi yeteri derecede Türkçe konuşabilmelidir.
  7. Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ekonomik olarak geçimini sağlayacak kadar gelire veya mesleğe sahip olmalıdır.
  8. Başvuru yapan kişinin Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmaması
    şartları aranır.

Türk Vatandaşlığının genel olarak kazanılması için aşağıda yer alan şartları taşıması gerekmektedir.

Türk Vatandaşlığının Genel Olarak Kazanılması

  • Kendi Milli Kanununa, vatansız ise 4721 sayılı Türk Medeni Kanununa göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak,
  • Başvuru tarihinden geriye doğru yabancı soylularda beş yıl, Türk soylularda iki yıl Türkiye’de kesintisiz ikamet etmiş olmak,
  • Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini; bir Türk vatandaşı ile evlenmek, Türk vatandaşı ana veya babanın çocuğu olmak, Türk vatandaşlığını kazanmak üzere ailece müracaat etmek, Türkiye’de taşınmaz mal edinmek, iş kurmak, yatırım yapmak, ticaret ve iş merkezini Türkiye’ye nakletmek, çalışma iznine tabi olarak bir iş yerinde çalışmak ve benzeri davranışlarla teyit etmiş olmak,
  • Genel sağlık bakımından çevresi ve toplum sağlığı açısından tehlike teşkil edecek bulaşıcı bir hastalığı bulunmamak,
  • İyi ahlak sahibi olmak; hırsızlık, kaçakçılık, sahtekarlık, dolandırıcılık ve benzeri toplumsal düzeni zedeleyen suçlardan ceza almamış olmak ya da bu davranışları alışkanlık haline getirdiğini gösterecek şekilde birden fazla yargılanmamış olmak veya Türk örf ve adetleri ile toplum ve aile yaşamına aykırı şekilde uyuşturucu kullanma, fuhuş yapma gibi davranışlarda bulunmamış olmak,
  • Toplumsal yaşama uyum sağlayabilecek düzeyde Türkçe konuşabilmek,
  • Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelir veya mesleği olmak veya birinci derece yakınlarınca geçimini temin edeceği yönünde taahhütte bulunulmak,
  • Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak.

Türk vatandaşı olma başvurusu şartları

Türk Vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancı hakkında müracaat makamlarınca ön inceleme yapılarak;

  • Kendi milli kanununa, vatansızsa 4721 sayılı Türk Medeni Kanununa göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmayan,
  • Başvuru tarihinden geriye doğru yabancı soylularda beş yıl, Türk soylularda iki yıl Türkiye’de ikamet etmiş olmayan,
  • Yasal ikamet izni olmaksızın veya yasal olmakla birlikte Türkiye’de yerleşme niyetini göstermeyen öğrenim, geçici barınma, turistik seyahat, öğrenim gören çocuğuna refakat, iltica talebi tetkik edilen yabancı, tedavi amaçlı gibi nedenlerle ikamete bağlandığı anlaşılan,
  • Herhangi bir suçtan dolayı yargılanan veya hükümlü ya da tutuklu olan,
  • Başvuru için gerekli olan belgeleri ibraz edemeyen, Kişilerin başvurusu kabul edilmez.

Türk Vatandaşlığı kazanmak isteyen ve başvuru için gerekli şartları taşıyan yabancı adına müracaat makamlarınca aşağıda belirtilen belgelerden oluşan vatandaşlık dosyası düzenlenir ve yabancı hakkında inceleme ve araştırma yapılmak üzere araştırma komisyonuna havale edilir.

Türk Vatandaşlığı Başvurusu için Gerekli Belgeler

  • İsteği belirten form dilekçe (VAT-3),
  • Hangi devlet vatandaşı olduğunu gösterir pasaport veya benzeri belge, vatansız ise buna ilişkin usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
  • Tescile esas olacak şekilde tüm kimlik bilgilerini gösteren usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
  • Medeni hal belgesi ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanma belgesi, dul ise eşine ait ölüm belgesi (Usulüne göre onaylanmış belgelerin noter tasdikli Türkçe tercümeleri),
  • Evli ise eş ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge (Usulüne göre onaylanmış belgelerin noter tasdikli Türkçe tercümeleri),
  • Varsa Türk vatandaşı olan birinci ve ikinci derece yakınlarına ait müracaat makamlarınca sistemden alınan nüfus kayıt örneği,
  • Genel sağlık bakımından çevresi ve toplum sağlığı açısından tehlike teşkil edecek bulaşıcı bir hastalığı bulunmadığına dair resmi sağlık kurumlarından alınacak rapor,
  • Toplumsal yaşama uyum sağlayabilecek düzeyde Türkçe konuşabildiğini gösteren Milli Eğitim Müdürlüklerinden alınan belge veya Türkiye’de herhangi bir eğitim kurumunda öğrenim gördüğünü gösteren belge,
  • Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağladığına ilişkin mesleğini ve gelirini ispatlayan çalışma izni, vergi levhası ve benzeri belge veya birinci derece yakınlarının geçimlerini sağladıklarına ilişkin taahhüt belgesi,
  • Başvuru tarihinden geriye doğru yabancı soylular için beş yıl, Türk soylular için iki yıl Türkiye’de kesintisiz ikamet ettiğine dair İl Emniyet Müdürlüğünce düzenlenmiş giriş çıkışları gösterir belge,
  • Başvuru tarihinden itibaren ileriye doğru en az üç aylık ikamet tezkeresi,
  • Herhangi bir suçtan yargılanmış ise buna ilişkin mahkeme kararı,
  • Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösterir makbuz.

Türkiye’de ev alan yabancılara vatandaşlık

2017 yılı ilk yarısından sonra ve Şubat 2018 de kaleme aldığımız bu yazımıza kadar ve görülen o ki Türkiye de ev alarak vatandaşlık başvurusu yapan yabancılar her geçen gün artmaktadır Bu durum ülke ekonomimize olan güveni göstermektedir. Türkiye’de bir milyon ABD doları değerinde ev konut vb gayri menkul alan yabancılara vatandaşlık başvurusu imkanı doğmuştur.  Ülkemize güvenen ve burada yaşamak Türk vatandaşı olmak isteyen yabancılar bu amaç ile ev almakta konut gayrimenkul almaktadırlar.

Türkiye’de ev alan yabancılara vatandaşlık başvurusu

1.000.000 ABD doları değerinde ev alan yabancılar Türkiye’de vatandaşlık başvurusu yapabilmekte ve bu süreç ile ilgili işlemler kısaca şu şekilde izah edilebilir.

Konut alınmadan önce yabancı uyruklu kişi ilk önce en az 6 aylık ikamet izni belgesi almalıdır.  Vatandaşlık başvurusu yapacak olan yabancıların ilk önce  yabancı yatırımcıların durumuna uygun ikamet izni almaları gerekmektedir. Türkiye’de yatırım yapmak amaçlı bulunan yabancı uyrukluların daha  hızlı ve doğru bilgi alabilmeleri için İSTANBUL GÖÇ İDARESİ MÜDÜRLÜĞÜ http://istanbul.goc.gov.tr/ adresini ve İSTANBUL NÜFUS VE VATANDAŞLIK MÜDÜRLÜĞÜ http://www.istanbulnvi.gov.tr/ adresilerini ziyaret etmeleri tavsiye etmekteyiz.

GÖÇ idaresinden Yatırımcı yabancı durumuna uygun ikamet izni aldıktan sonra, pazarlığı yapılan konut ev vb gayrimenkul için alıcı ve satıcı arasında ön sözleşme düzenlenir. İlgili tapu Müdürlüğü gayrimenkulün yabancı uyrukluya satışı ile ilgili olarak yetkili makamlardan güvenlik ön izni oluru için başvuru yapar. tapu Müdürlüğünün satış onayı öncesi  vatandaşlık başvurusu amaçlı olarak  Gayrimenkul değeri ile ilgili yetkili gayrimenkul değerlendirme ekspertiz kişisi veya firması tarafından mülkün değeri ile ilgili rapor düzenlenir. Bu mülkü alan yabancının amacı Türk vatandaşlığına başvuru olduğu için ve mevzuat gereği asgari 3 yıl satmaması gerektiğinden Tapu işlemi yapılacağı gün mutlaka asgari 3 yıl satılmayacak taahhütlü olarak tapuya şerh konulur.  Tüm bu işlemlerden sonra Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürlüğüne istisnai vatandaşlık başvurusu  yapılabilir.

TÜRK VATANDAŞLIĞININ İSTİSNAİ OLARAK KAZANILMASI

Aşağıda belirtilen şartların sağlanması halinde, yabancılar, Bakanlığın teklifi, Bakanlar Kurulu Kararı ile Türk Vatandaşlığı kazanabilirler.

  • Türkiye’de sanayi tesisi kuran veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel ve sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili Bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler,
  • Uluslararası ilişkilerin gerekliliği ve ülkemizin menfaati veya herhangi bir sebeple Bakanlar Kurulunca Türk vatandaşlığını kazanmaları zaruri görülen kişiler,
  • İskan Kanununa göre göçmen olarak kabul edilen kişiler.

VATANDAŞLIK BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

İstisnai olarak Türk Vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancılar ile ilgili olarak Bakanlıktan yazılı talimat gelmesi halinde aşağıda belirtilen belgelerden oluşan Vatandaşlık Dosyası hazırlanır ve İl Emniyet Müdürlüğünden güvenlik soruşturması istenir.

  • İsteği belirten form dilekçe (VAT-4),
  • Hangi devlet vatandaşı olduğunu gösterir pasaport veya benzeri belge, vatansız ise buna ilişkin usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
  • Tescile esas olacak şekilde tüm kimlik bilgilerini gösteren usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
  • Medeni hal belgesi ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanma belgesi, dul ise eşine ait ölüm belgesi (Usulüne göre onaylanmış belgelerin noter tasdikli Türkçe tercümeleri),
  • Evli ise eş ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge (Usulüne göre onaylanmış belgelerin noter tasdikli Türkçe tercümeleri),
  • Varsa Türk vatandaşı olan birinci ve ikinci derece yakınlarına ait müracaat makamlarınca sistemden alınan nüfus kayıt örneği,
  • Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösterir makbuz. Tamamlanan dosya müracaat makamlarınca kontrol edilerek, eksiklikleri tamamlandıktan sonra karar alınmak üzere Bakanlığa gönderilir.
Summary
Türk Vatandaşı Olma Şartları
User Rating
5 based on 4 votes
Service Type
Türk Vatandaşı Olma Şartları
Provider Name
Ozan Kurumsal Danışmanlık Hizmetleri,
155/1 Newport Residence Beylikdüzü Göç İdaresi Karşısı,İstanbul,Türkiye — İstanbul-34555,
Telephone No.+90 533 766 70 60
Area
Ozan Kurumsal Danışmanlık Hizmetleri
Description
Türk Vatandaşlığı Nasıl Kazanılır ? Yabancıların Türk Vatandaşı Olabilmesi için gereken şartlar ? Türk Vatandaşlığı Başvuru Formları ? Türk Vatandaşı Olma Şartları Nelerdir? Türk Vatandaşlık Başvurusu nereye yapılır ? gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*