Türk Vatandaşlığı Başvurusu Nereye Yapılır

Türk Vatandaşlığı kazanmak isteyen bir yabancı, aşağıda belirtilen şartları yerine getirmesi halinde Bakanlık Kararı ile Türk Vatandaşlığı kazanma hakkını elde eder.

için aşağıda yer alan şartları taşıması gerekmektedir.

Türk Vatandaşlığının Genel Olarak Kazanılması.

  • Kendi Milli Kanununa, vatansız ise 4721 sayılı Türk Medeni Kanununa göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak,
  • Başvuru tarihinden geriye doğru yabancı soylularda beş yıl, Türk soylularda iki yıl Türkiye’de kesintisiz ikamet etmiş olmak,
  • Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini; bir , Türk vatandaşı ana veya babanın çocuğu olmak, Türk vatandaşlığını kazanmak üzere ailece müracaat etmek, Türkiye’de taşınmaz mal edinmek, iş kurmak, yatırım yapmak, ticaret ve iş merkezini Türkiye’ye nakletmek, çalışma iznine tabi olarak bir iş yerinde çalışmak ve benzeri davranışlarla teyit etmiş olmak,
  • Genel sağlık bakımından çevresi ve toplum sağlığı açısından tehlike teşkil edecek bulaşıcı bir hastalığı bulunmamak,
  • İyi ahlak sahibi olmak; hırsızlık, kaçakçılık, sahtekarlık, dolandırıcılık ve benzeri toplumsal düzeni zedeleyen suçlardan ceza almamış olmak ya da bu davranışları alışkanlık haline getirdiğini gösterecek şekilde birden fazla yargılanmamış olmak veya Türk örf ve adetleri ile toplum ve aile yaşamına aykırı şekilde uyuşturucu kullanma, fuhuş yapma gibi davranışlarda bulunmamış olmak,
  • Toplumsal yaşama uyum sağlayabilecek düzeyde Türkçe konuşabilmek,
  • Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelir veya mesleği olmak veya birinci derece yakınlarınca geçimini temin edeceği yönünde taahhütte bulunulmak,
  • Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak.

Müracaat Makamlarınca Başvuru’nun İşleme Alınmasında Uygulanacak Esaslar.

isteyen yabancı hakkında müracaat makamlarınca ön inceleme yapılarak;

  • Kendi milli kanununa, vatansızsa 4721 sayılı Türk Medeni Kanununa göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmayan,
  • Başvuru tarihinden geriye doğru yabancı soylularda beş yıl, Türk soylularda iki yıl Türkiye’de ikamet etmiş olmayan,
  • Yasal ikamet izni olmaksızın veya yasal olmakla birlikte Türkiye’de yerleşme niyetini göstermeyen öğrenim, geçici barınma, turistik seyahat, öğrenim gören çocuğuna refakat, iltica talebi tetkik edilen yabancı, tedavi amaçlı gibi nedenlerle ikamete bağlandığı anlaşılan,
  • Herhangi bir suçtan dolayı yargılanan veya hükümlü ya da tutuklu olan,
  • Başvuru için gerekli olan belgeleri ibraz edemeyen, Kişilerin başvurusu kabul edilmez.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Türk Vatandaşlığı kazanmak isteyen ve başvuru için gerekli şartları taşıyan yabancı adına müracaat makamlarınca aşağıda belirtilen belgelerden oluşan vatandaşlık dosyası düzenlenir ve yabancı hakkında inceleme ve araştırma yapılmak üzere araştırma komisyonuna havale edilir.

;

  • İsteği belirten form dilekçe (VAT-3),
  • Hangi devlet vatandaşı olduğunu gösterir pasaport veya benzeri belge, vatansız ise buna ilişkin usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
  • Tescile esas olacak şekilde tüm kimlik bilgilerini gösteren usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
  • Medeni hal belgesi ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanma belgesi, dul ise eşine ait ölüm belgesi (Usulüne göre onaylanmış belgelerin noter tasdikli Türkçe tercümeleri),
  • Evli ise eş ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge (Usulüne göre onaylanmış belgelerin noter tasdikli Türkçe tercümeleri),
  • Varsa Türk vatandaşı olan birinci ve ikinci derece yakınlarına ait müracaat makamlarınca sistemden alınan nüfus kayıt örneği,
  • Genel sağlık bakımından çevresi ve toplum sağlığı açısından tehlike teşkil edecek bulaşıcı bir hastalığı bulunmadığına dair resmi sağlık kurumlarından alınacak rapor,
  • Toplumsal yaşama uyum sağlayabilecek düzeyde Türkçe konuşabildiğini gösteren Milli Eğitim Müdürlüklerinden alınan belge veya Türkiye’de herhangi bir eğitim kurumunda öğrenim gördüğünü gösteren belge,
  • Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağladığına ilişkin mesleğini ve gelirini ispatlayan çalışma izni, vergi levhası ve benzeri belge veya birinci derece yakınlarının geçimlerini sağladıklarına ilişkin taahhüt belgesi,
  • Başvuru tarihinden geriye doğru yabancı soylular için beş yıl, Türk soylular için iki yıl Türkiye’de kesintisiz ikamet ettiğine dair İl Emniyet Müdürlüğünce düzenlenmiş giriş çıkışları gösterir belge,
  • Başvuru tarihinden itibaren ileriye doğru en az üç aylık ikamet tezkeresi,
  • Herhangi bir suçtan yargılanmış ise buna ilişkin mahkeme kararı,
  • Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösterir makbuz.

TÜRK VATANDAŞLIĞININ İSTİSNAİ OLARAK KAZANILMASI

Aşağıda belirtilen şartların sağlanması halinde, yabancılar, Bakanlığın teklifi, Bakanlar Kurulu Kararı ile Türk Vatandaşlığı kazanabilirler.

  • Türkiye’de sanayi tesisi kuran veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel ve sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili Bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler,
  • Uluslararası ilişkilerin gerekliliği ve ülkemizin menfaati veya herhangi bir sebeple Bakanlar Kurulunca Türk vatandaşlığını kazanmaları zaruri görülen kişiler,
  • İskan Kanununa göre göçmen olarak kabul edilen kişiler.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

İstisnai olarak Türk Vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancılar ile ilgili olarak Bakanlıktan yazılı talimat gelmesi halinde aşağıda belirtilen belgelerden oluşan Vatandaşlık Dosyası hazırlanır ve İl Emniyet Müdürlüğünden güvenlik soruşturması istenir.

  • İsteği belirten form dilekçe (VAT-4),
  • Hangi devlet vatandaşı olduğunu gösterir pasaport veya benzeri belge, vatansız ise buna ilişkin usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
  • Tescile esas olacak şekilde tüm kimlik bilgilerini gösteren usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
  • Medeni hal belgesi ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanma belgesi, dul ise eşine ait ölüm belgesi (Usulüne göre onaylanmış belgelerin noter tasdikli Türkçe tercümeleri),
  • Evli ise eş ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge (Usulüne göre onaylanmış belgelerin noter tasdikli Türkçe tercümeleri),
  • Varsa Türk vatandaşı olan birinci ve ikinci derece yakınlarına ait müracaat makamlarınca sistemden alınan nüfus kayıt örneği,
  • Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösterir makbuz. Tamamlanan dosya müracaat makamlarınca kontrol edilerek, eksiklikleri tamamlandıktan sonra karar alınmak üzere Bakanlığa gönderilir.
Summary
Türk Vatandaşlığının Genel Olarak Kazanılması
User Rating
5 based on 3 votes
Service Type
Türk Vatandaşlığının Genel Olarak Kazanılması
Provider Name
Ozan Kurumsal Danışmanlık Hizmetleri,
155/1 Newport Residence Beylikdüzü,İstanbul,Beylikdüzü-34524,
Telephone No.+90 533 766 70 60
Area
Ozan Kurumsal Danışmanlık Hizmetleri
Description
Türk Vatandaşlığı kazanmak isteyen bir yabancı, aşağıda belirtilen şartları yerine getirmesi halinde Bakanlık Kararı ile Türk Vatandaşlığı kazanma hakkını elde eder.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*